University of Wyoming

Aquatic Center

The University of Wyoming aspires to have a swimming and diving program that is ranked in the top 25 nationally. An expansion and renovation of the existing Corbett Pool will help achieve that goal by better supporting the needs of program and attracting top student athletes.

The new building will be a modern facility for UW’s intercollegiate swimming and diving teams. Hastings+Chivetta, in association with Wyoming-based GSG Architecture, will design a structure to meet the needs of the university for the foreseeable future.

Hastings+Chivetta worked with members of the campus and community to plan the new Aquatic Center. The facility will serve varsity athletics, club sports, intramurals, instruction, scuba and other specialized instructional or certificate programs. Community use will be associated with high school competitions and some instructional programs.

The new Aquatics Center is sited south of the existing gymnasium and will visually enhance the university’s presence along Grand Avenue, a major thoroughfare of the campus.

The 57,000 SF project consists of two components: the infill and repurposing of Corbett Pool and the addition of a new natatorium. The existing pool will be renovated and repurposed as locker rooms, team meeting room, sports medicine and a kinesiology lab.

Pool features include an eight-lane, 50-meter competition pool with depths ranging from 7 to 13 feet. Diving equipment includes one-meter and three-meter diving boards, five-meter diving platform tower, sparger system, water surface agitators, floating water polo goals and a 6’-0” wide movable bulkhead.

A wet classroom is accessible directly from the pool deck. Other deck-level support includes a dry land training area, coach offices, meet management room and guard office. The new spectator lobby provides an open staircase and elevator access to the upper level seating with a capacity of 500.

The Aquatic Center facade harmonizes with the prevailing campus context that consists of cast and natural stone with punched window openings. During the initial phase of work, several design studies of roof lines were undertaken to analyze the potential for a bow or pitched roof. The preferred flat roof design is viewed to be more consistent with surrounding campus structures. A drop-off area for handicapped and buses is provided.

The project is designed to be consistent with the University’s requirements for sustainability.

Categories

Project Details

    • Gross Square Feet
    • 57,078
    • Completion Date
    • 2015 (Conceptual Design)
    • Construction Cost
    • $20,200,000 (estimated)
    • City
    • Laramie
    • State
    • WY
    • Client Type
    • Public
    • Enrollment
    • 10,000+
    • Associate Firm
    • GSG Architecture - Architect of Record