The Lawrenceville School

Lavino Field House Master Plan

The Lawrenceville School administrators recognized that their indoor athletic complex needed significant improvements, as it was not large enough to meet the needs of a highly-participatory sports program. Before undertaking any work, Hastings+Chivetta Architects was engaged to perform a building assessment, provide a vision for the future, estimate the cost of implementation and provide renderings for fundraising.

No major renovation of the original structure has been undertaken in over sixty years; code issues and deterioration exist throughout. Balancing physical realities with program needs, the master plan team and steering committee developed a series of priorities for decision-making: to correct accessibility, to physically separate athletes from spectators, to keep the design in context with the existing campus, and to either replace or refurbish spaces in order to improve aesthetics and sports performance.

The steering committee decided two structures did not meet the criteria for refurbishment. Removal of these buildings facilitated a new spectator entrance, bus circle and parking to keep cars out of the campus core. The two demolished structures are replaced by an ice arena, performance gymnasium, practice gymnasium, hall of fame, meeting rooms and locker rooms. Spectators will access the venues from an upper-level concourse, allowing athletes to circulate on the lower level without distraction.

The master plan proposes a new head house for Lavino with a two-story fitness center. The masonry head house has gabled ends, stone lintels and large spans of glass in keeping with the architectural context of newer campus structures. New physical facility storage, a shop and an office are provided to offset the replacement of some outbuildings with parking.

Categories

Project Details

    • Completion Date
    • 2012
    • City
    • Lawrenceville
    • State
    • NJ
    • Client Type
    • Private