University of Minnesota, Crookston

Wellness Center

The proposed Wellness Center at the University of Minnesota, Crookston advances the University’s sustainability goals, complements the campus architecture and enhances the aesthetics of the existing Sports Complex. The new Center will strengthen student recruitment and retention, enrich campus life and cultivate healthy lifestyles for the entire campus community.

The primary project goals were the separation of recreation and athletic functions, the modernization and expansion of fitness and the attainment of peer parity. Currently, the ratio of recreation space to the on-campus total student population is 4.8 SF/student. When the Center is complete the ratio will be 8.8 SF/student which places the University in the top tier of its peers and provides capacity for enrollment growth.

The new Center connects to the existing Sports Complex which is prominently located on axis with the main campus entry drive. This location is considered by stakeholders to be more practical because it allows for mobility of staff and students between facilities, is close to student residences and provides the opportunity to improve the arrival sequence and visitor impression of the campus.

The primary pedestrian flow to the Center will occur between the residential zone in the south to the academic zone in the north. The new Center complements pedestrian movement by creating a dramatic new indoor route.

Major indoor activity areas include a two-court gymnasium with suspended running track, wellness classroom, fitness/cardio areas, general locker rooms and a multipurpose room for group exercise. Although the Sports and Wellness Centers are connected, the layout allows for uninterrupted recreational use during major sporting events.

The facility will also be used as a laboratory for sport and recreation management majors and coaching minors by providing hands-on internship experiences in facility management, event management, intramural and recreational programming, group fitness and individual training and coaching.

The project is designed to achieve all sustainability goals required by the Minnesota B3 standards which were designed to help make buildings more energy efficient and sustainable and are required on State-funded projects in Minnesota.

Categories

Project Details

    • Gross Square Feet
    • 36,070
    • Completion Date
    • 2014
    • Construction Cost
    • $11,004,753 (estimate)
    • City
    • Crookston
    • State
    • MN
    • Client Type
    • Public
    • Enrollment
    • 2,500-5,000
    • Associate Firm
    • JLG Architects - Architect of Record

Awards

    • 2016
    • Best of B3 Design
    • State of MN